Tuesday, September 18, 2012

Cuka Kurma Durra


KHAL adalah nama dalam bahasa Arab bermaksud suatu bahan daripada buah-buahan seperti tamar (kurma), epal, anggur, dan tin (fig) yang disimpan atau diperam dalam jangka masa tertentu, bertukar dari jus buah menjadi alkohol, seterusnya menjadi yis, bertukar menjadi asid asetat, dan akhirnya menjadi KHAL, dalam bahasa Inggeris dipanggil vinegar.

Bersabda Rasulullah S.A.W., “Sesiapa yang makan tujuh buah tamar (kurma) di pagi hari (dan menurut satu lafaz: tamar dari Al-Aliyah) maka dia akan selamat dari bisa, racun dan sihir pada hari itu”. (Hadis riwayat Imam Bukhari 10/203, dan Imam Muslim).

Imam Muslim meriwayatkan dalam hadis sahihnya dari Jabir Bin Abdullah (r.d.). Bahawasanya Rasulullah saw bertanyakan tentang hidangan lauk kepada kepada keluarga Baginda, lalu mereka menjawab : “Kami tidak mempunyai apa-apa pun melainkan KHAL”, lalu Baginda pun memintanya; lalu Baginda pun mengatakan: “Sebaik-baik hidangan adalah KHAL”. (Dikeluarkan oleh Muslim 2052) 

Baginda SAW  ” maksudnya, “Sesungguhnya KHAL itu adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku”. Ia merupakan satu penegasan dari Baginda saw bahawa KHAL adalah minuman yang diamalkan sejak dahulu kala oleh nabi-nabi sebelum dari Nabi Muhammad saw lagi. Ini menunjukkan KHAL adalah “minuman kesihatan sunnah nabi-nabi” yang tidak boleh ditinggalkan oleh umat Islam demi hikmah, keistimewaan dan kesihatan yang cemerlang.

Kandungan Cuka Kurma

Vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) & kaya dgn potassium (keremajaan kulit). Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid & garam berlebihan dlm badan (yg membawa pelbagai penyakit berbahaya).

Khasiat Cuka Kurma Menurut Perubatan Islam

Menerusi kitab Al-Qanun Fi Al-Tib (Ibnu Sina) & Al-Tib Al-Nabawi (Ibnu Qaiyyim), cuka kurma:-

  • Dapat mencegah berlakunya pembengkakan pd badan spt bisul & kanser.
  • Membuang darah kotor & melancar aliran darah.
  • Mangatasi proses pencernaan makanan dlm perut.
  • Melancarkan pergerakan usus.
  • Merawat masalah kerongkong, kahak & batuk yang berpanjangan.
  • Memelihara kulit dari kesan kepanasan matahari.
  • Menurunkan tahap kolesterol.
  • Mengimbang tahap asid-alkali dalam badan & mengeluarkan lebihan garam.
  • Membakar kalori dgn cepat.
  • Membuang toksin.
  • Merawat masalah rahim, menguatkan gigi, deria mata & telinga.
  • Penyerapan kalsium lebih sempurna - menguatkan tulang.
  • Mengubati masalah gastrik akibat asid berlebihan dlm perut.
  • Merawat masalah hempedu (membersih hempedu dr lemak yg membentuk batu).
  • Mencegah berlakunya keracunan akibat penggunaan ubat-ubatan yang pelbagai.
  • Melancarkan pengeluaran susu ibu.
  • Melancarkan perjalanan darah yg berketul dlm perut (masalah gangguan haid).
  • Membaiki fungsi limpa.
  • Menghilang masalah dahaga & mengurangkan panas badan.


CARA PENGGUNAAN


KHAL TAMAR sebaik-baiknya diambil sebanyak 2 kali sehari iaitu sekali selepas minum pagi /sarapan dan sekali lagi pada sebelah malam sebelum waktu tidur.
Sila goncangkan botol terlebih dahulu hingga sebati dan tuang ke dalam satu sudu besar (anggaraan 15ml). Boleh juga dicampur bersama air suam.

*Sebaiknya disimpan di dalam peti sejuk selepas dibuka.





Sebotol hanya berharga RM15.

Untuk sebarang permintaan & tempahan hubungi :

Hazeman Ahmad Ramdzan
012 6737385
hr.madanienterprise@gmail.com
www.hrmadani.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment